Historie

Via LimburgZingt.nl (klik hier) kunt u de liedje zingen die over Puth gaan.


1905 't Allriësjte jónk begin van de "VASTELAOVEND" in Pöth Al in 1905 woort 't iësjte begin gemaak óm eine Prins oet te rope en eine optoch te organizere. 'n Vastelaoversvereiniging waor d'r doe nog neet. Op de Sjteinsjtraot, in de vreugere kaffee Maes (dit pand is óngertösje aafgebraoke; 't laog op de hook van de Sjteinsjtraot en 't Kèrkpaad.) woort Hubert (Hoeb) Maes (Maos), zoon van de kastelein, es alleriësjte Prins van Pöth oetgerope. Deze Hoeb Maes waor de nónk van Zef Maos oet Ungesjte Pöth. Sjpesiaal veur dees gelaegenigheid woort door sjoalmeister Hoens oet Doonder eine teks gesjreve veur e leedje. In dit leedje kómme e paar opmèrkelikke reigels veur. Zoa woort gewag gemaak van Paul Kruger (de veurman van de Hollese boere in de boere-aorlog van 1880-1881 in Zuud-Afrika taege de Engelenjers). Ouch de angs veur zegeuners kump in 't leedje veur, ein thema, wat later nog dèkker trukkump in de Pöther carnaval. Wiejer woort de kóms van de sjtoumwals ('n absolute nujigheid veur Pöth in 1905) bezónge. Alle óngerwerpe oet 't leedje woorte in de optoch oetgebeeld. De opa van Hoebèr Meijers sjpeelde de rol van Paul Kruger es aanveurder van de rutersj, die de Prins veuraafginge in den optoch.

De teks van 't refrein is nog in zie gehiël bekènd, van de koeplètte zin allein nog deile bekènd, wobiej ouch nog de sjuuste volgorde óntbrik. Hoebèr Meijers haet 't gans verhaol, de meziek en de teks oet de euverlevering van ziene pap en ziene opa.

Nao dit iësjte waopefeit blif 't hiël lang sjtil rond de vastelaovend in Pöth; 't iësjte vervolg vink pas plaats in 1936 mit de oprichting van de iësjte carnavalsvereiniging in Pöth: de "Pötter Narre", wovan Hoebèr Meijers eine van de oprichters waor.

1956. Op initiatief van leden van de zangvereniging “De Berggalm“ en na de nodige acties om geld bij elkaar te krijgen, haalde op 5 feburari de nieuwe Raad van Elf de prins uit 1938 aan zijn woning af en werd in zaal Hendrikx de 1e na-oorlogse prins, prins Lex II (Lex Caris) uit het Pöthuuske opgetakeld.

Door de oprichting in 1956 van de carnavalsvereniging CV de Pötters onstond de behoefte aan een hofkapel. Hiervoor werd een beroep gedaan op het jeugdorkers van de fanfare (opgericht in 1945). Dit werd aangevuld met enkele oudere leden van de fanfare en in 1957 werd aan de naamloosheid een einde gemaakt en gekozen voor de naam "De Sjuuredaesjers". De naamsverandering in "Puther Bergkapel" vond plaats in 1965. (Inmiddels Putherberg Express)

Bronne:
Hoebèr Meijers
Frits Meijers
Zef Maes.
Boek: Van Botkoel tot Hindsjkirk.